воскресенье, 22 января 2012 г.

Опис експозицій музею




Опис експозицій музею
   Наша школа особливу увагу звертає на героїко - патріотичне виховання, центром якого є музей Бойової та Трудової слави. Музей Бойової та Трудової слави в нашій школі було відкрито у 1977 р. Його відкриттю передувала десятилітня пошукова робота учнівського та педагогічного колективів школи. Величезну кількість зібраних матеріалів було вирішено систематизувати і оформити. Для цієї мети було виділено кімнату, яка і стала музеєм Бойової та Трудової слави школи-інтернату №2 міста Марганця. Тепер ознайомитись з експонатами та зібраними матеріалами могли не лише учні школи, а й учні інших шкіл, ветерани війни, жителі міста
Робота музею проводиться  чітко за планом , який складається на півріччя і    затверджується директором школи. В ході роботи можуть вноситись корективи.
Всі експонати відносяться до певної експозиції .
   Робота дитячого колективу направлена на поповнення матеріалами розділів експозиції музею, таких як: “Герої боїв”, “Герої праці”. В даних експозиціях знаходяться два фотостенди з фотографіями 221 марганчанина — героїв війни та праці. Про них зібрано матеріали і оформлено альбоми.
“ Партизанський рух в місті Марганці” - тут знаходяться фото учасників партизанського руху. Оформлено стенд “ Наші земляки — учасники Великої Вітчизняної війни”, “ Ратний подвиг” та “Роки грізних випробувань”   - розповідає про подвиг народу в роки Великої Вітчизняної війни.
В останні роки активно поповнюємо експонатами Зал Трудової слави. Маємо велику кількість експонатів по культурі та побуту українського народу.   Найбільше матеріалів зібрано по розділу “Трудові будні міста”.
Оформлено фотостенд з одноіменною назвою, по історії МГЗК, зібрано великий матеріал за публікаціями до 120- річчя з початку розробок марганцевого басейна, “Етапи великого шляху” Мандзія Я.В. - нашого доброго друга і помічника. Плідна робота з ним дала можливість оформити стенд “Гордість нашого міста”, де розміщено фото всіх Героїв Соціалістичної праці. А зустріч із самими героями праці Мостовим І.І., Молодцем І.М. та рідними Мельникова І.В., дали змогу поповнити експозицію музею.    Безцінний подарунок зробив нам найкращий друг нашого музею Петелько Станіслав Павлович. Він подарував нам альбом, де зібрані свідоцтва про його авторські та новаторські досягнення, один з перших екземплярів підземного ліхтаря з ламповим освітленням. На жаль я більше не можу на нього розраховувати. Але можу розраховувати на допомогу його дружини Марії Михайлівни. Ці люди — великі патріоти своєї країни і міста . Марія Павлівна надала матеріали про свого чоловіка і ми створили нові стенди , присвячені Петельку Станіславу Павловичу.
Матеріалів, присвячених 25-річчю створення Організації  ветеранів України , немає .
Пошуковцями музею зібрано і оформлено багато матеріалів про воїнів- земляків(Крамар А.І. ,Петелько П. Р. , Прохоренков Г.Г.,Старостін В.С., Лисенка І. С., та ін.) та героїв праці (Мостовий І.І., Молодець І.М., Мельник І.В. та ін..) створюючі життєтворчі проекти, учні мають змогу здійснити певні дії над душею, думками, поведінкою, способом життя та перетворити себе для досягнення щастя, досконалості, вироблення життєвої стратегії самореалізації, в основі якої стоїть творча активність учнів.    
Також ми приймали участь в конкурсах міських та обласних. В 2005р., як керівник музею, брала участь в обласному конкурсі «Виховуємо патріотів України» . Нагороджена Дипломом. В2010р. нагороджена Дипломом за участь в обласному етапі Всеукраїнської історико-краєзнавчої акції «Шляхами подвигу і слави».
Наш музей визнавався кращим в 2000.2005,2010рр.,за результатами оглядів ,як кращий музей при навчальних закладах.
В 2011р приймали участь у Всеукраїнському конкурсі «Моя Батьківщина –Україна» в напрямку « Із попелу забуття» з роботою « Солдат Вітчизни Старостін В.С
Згідно до плану , на базі музею працюють старша та молодша групи. Старша група займається пошуковою роботою , оформленням матеріалів ,готують лекції за певними темами: матеріали відповідають віковій категорії учнів: «Законодавство України про права людини» , «90 років Української революції» . Молодша група готує лекції  відповідно своєї вікової категорії:»1000р Софійському собору», «Хотинська битва в долі П. Сагайдачного». Молодша група буде і групою екскурсоводів, так як тут більш здібні діти.
 Виховна робота в школі тісно пов'язана з роботою шкільного музею:
*Зустрічі з ветеранами війни та праці.
*Уроки мужності для учнів 5-9 класів.
*Екскурсії для учнів шкіл міста.
*Тематичні усні журнали.
*Тематичні класні години до визначних дат з використанням матеріалів музею.
*Випуск газет.
*Проведення екскурсій по видатних місцях.
          *Проведення предметних уроків
   Працюємо в багатьох напрямках. Діти з інтересом вивчають і оформляють зібрані матеріали, готуючись до лекцій та екскурсій. Дуже цікаво проходять зустрічі з ветеранами війни та праці, дітьми війни. Учні люблять готувати вірші та пісні для гостей. Часті гості у нас в школі наші підшефні ветерани: Лисенко Іван Семенович, Кузьмич Іван Никифорович.Ми не забуваємо вітати своїх ветеранів з Днем партизанської слави, з Днем визволення України та Днем Перемоги. По мірі можливостей допомагаємо ветеранам по господарству. Також приходили до нас в гості Шиш В. П., Котов В.В. Діти з цікавістю вислухали розповідь про трагічні сторінки із дитинства Котова В.В., яке він провів у концтаборі. На згадку зробили фото, які зберігаються в музеї.
Але наша робота розповсюджується не лише на учнівську молодь. Ми раді бачити і батьків дітей , які по мож ливості нам допомагають. До нас приходить багато гостей ,які рідко приходять без подарунків.
За нашою школою закріплений пам*ятний знак ,присвячений пам*яті жертв Чорнобиля. Ми доглядаємо за ним і територією біля нього.
        Кожного року до 9 Травня ми здійснюємо походи по місцях бойової слави:
-       до пам'ятного знаку загиблим працівникам Рудоремонтного заводу;
-       до могили Героя Радянського Союзу Фокіна А.П.;
-       до могили кулеметника 333 стрілецької дивізії дивізії Старосєка І.П.;
-       до братської могили-меморіалу “Вічний вогонь”.
-       до братської могили на громадянського кладовища по вул.. 40років  Жовтня.
  Провели екскурсії до музеїв шкіл №2 та № 11, міського музею. Наш музей також відвідали учні шкіл №3, №7, №2, №11.
Музейні фонди надійно зберігаються. Зали знаходяться в спальному корпусі . Вдень на поверсі знаходиться чергова, а ввечері і вночі-сторож. Експонати є на обліку в інвентарній книзі. Майже всі експонати ми використовуємо в роботі.
      Оновлюємо експозиції та фонди музею: матеріали про міста-герої, тематичні папки, стенди. Діти приймають в цьому активну участь. В наших планах продовжити роботу по вихованню патріотизму в учнів не тільки нашої школи, але і шкіл міста, з залученням ветеранів війни та праці. Зміцнювати почуття національної гордості учнів, виховувати в них усвідомлення себе дітьми великої нації, з глибоким історичним корінням, високою культурою і мораллю — ось такі складні і відповідальні завдання постають перед педагогічним колективом школи. Сутність цих завдань полягає у формуванні громадянина — патріота, творчої особистості з високим рівнем інтелектуального і духовного розвитку.

Керівник музею неповної середньої загальноосвітньої школи-інтернату №2 Чемересюк Наталія Борисівна, вчитель історії.





              
ПОШУКОВІ РОБОТИ УЧНів

ЕКСПОЗИЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА ЗУСТРІЧАМ
ХОРУ ВЕТЕРАНІВ «ЖИВА ПАМ*ЯТЬ» З УЧНЯМИ ШКОЛИ

ЕКСПОЗИЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА БОЙОВИМ ПОХОВАННЯМ
ЧАСІВ ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВІЙНИ

МІСТА ГЕРОЇ.ОНОВЛЕНІ МАТЕРІАЛИ ІЗ АРХІВА
БІБЛІОТЕЧКА. КНИГИ ПРО ВІЙНУ
ЕКСПОЗИЦІЇ. ВІДГУКИ ВІЙНИ.
ЕКСПОЗИЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА ВОЇНУЗЕМЛЯКУ КРАМАРУ А.І.

ЕКСПОЗИЦІЯ ПРИСВЯЧЕНА ВОЇНУ ЗЕМЛЯКУ ПРОХОРЕНКОВУ Г.Г.
МІСТА ГЕРОЇ.ВІДНОВЛЕНІ МАТЕРІАЛИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий